Написать в
WhatsApp
Написать в
Telegram
Каталог

Все про всесезонні автошини

RSS
Василий ЛисовойВасилий Лисовой
26 сентября 2024

Водії звикли двічі протягом року змінювати шини на авто, встановлюючи різні комплекти для їзди влітку і взимку. Однак сьогодні на ринку можна купити резину, яку самі виробники називають універсальною. Наскільки всесезонні шини здатні бути ефективними в різну пору року, які їхні особливості, переваги й недоліки в порівнянні з сезонними? В цьому питанні варто розібратись більш детально.

Всесезонні шини — вбивча економія або розумна альтернатива? ::  AFTERMARKET.IN.UA magazine

Всесезонні автошини – які вони?

Всесезонні шини не мають виражених характеристик і вважаються універсальними. Малюнок протектора неглибокий, блоки невеликих габаритів усипані ламелями. Сама суміш середньої м’якості, до її складу входять матеріали, з яких виробляють літні та зимові скати.

Однак є обмеження щодо експлуатації демісезонних шин – таку резину купити вигідно водіям з регіонів із помірним кліматом. Влітку при +25 градусах і вище або взимку від -100C і нижче вона не зможе демонструвати свої найкращі якості. На розжареному асфальті в спеку компаунд розплавиться, при сильному морозі він задубіє і розсипатиметься.

Маркування всесезонних шин

Виробники по-різному маркують всесезонну автогуму, використовуючи такі варіанти:

  • AS (All Seasons) – усі сезони;
  • R+W (Road Winter) – дорога та зима;
  • AW (Any Weather) – будь-яка погода;
  • M+S (Mud + Snow) – дощ та сніг;
  • AGT (All Grip Traction) – зчеплення з різним покриттям;
  • All Weather – будь-яка погода.

Окрім цього, на деяких всесезонних моделях набиваються малюнки сніжинки та сонця.

Переваги та недоліки всесезонної резини

Для початку варто поговорити про позитивні моменти:

  1. Універсальність. Здатні бути корисною цілий рік.
  2. Економія фінансів та часу. Не потрібно купувати два комплекти, восени та навесні платити за сезонну заміну скатів, що також заощаджує час на відвідуванні шиномонтажу.
  3. Комфорт під час їзди. Порівняно з літніми шинами, всесезонні аналоги набагато м'якші, що знижує шумність і підвищує комфорт усім присутнім у салоні.

Недоліків стільки ж:

  1. Керованість середнього рівня. Демісезонні шини дуже специфічні, на високих швидкостях контролювати машину складно. Окрім цього, дуже уважно потрібно проходити повороти.
  2. Через м'якість резинового складу влітку більше витрачається палива. Зимою їзда не надто зручна, оскільки не вистачає габаритів протекторним блокам.
  3. Вартість вища, ніж на сезонні моделі. У середньому за один комплект всесезонної резини доведеться заплатити приблизно на 50% більше.

Кому підійдуть всесезонні покришки?

Всесезонні шини купити рекомендується для експлуатації в регіонах, де немає сильної літньої спеки, та лютих морозів взимку. Оптимальний варіант для них – спокійна їзда в межах населених пунктів. На заміській трасі можуть виникнути проблеми з керуванням, якщо ігнорувати обмеження швидкості.

Які диски краще купити для всесезонних автошин?

Рішення, які купити диски, приймає кожен водій індивідуально. Якщо встановити литі ковпаки, зменшиться загальна вага коліс, що позитивно впливає на маневреність та економніше витрачається паливо. Однак вони менш надійні, під великими навантаженнями можуть розколотися – у цьому випадку водію доведеться купувати нові диски.

Встановивши на демісезонні шини диски сталевого типу, зовнішність машини не буде настільки привабливою, як із литими моделями. Але це не головне – ці ковпаки здатні витримувати найсуворіші навантаження, що особливо актуально взимку. Максимум, сталевий диск може погнутися, однак цей дефект легко виправляється на шиномонтажному сервісі або ударним інструментом.

Василий ЛисовойВасилий Лисовой
0 комментариев
Комментариев ещё нет — ваш может стать первым.