Написать в
WhatsApp
Написать в
Telegram
Каталог

Кулінарний лікнеп: у чому різниця між наливкою та настоянкою

RSS
Василий ЛисовойВасилий Лисовой
27 декабря 2023

Настоянки та наливки — найпоширеніший вид домашнього алкоголю. Вони відомі вже кілька століть та дуже популярні у споживачів. 

Без солодкої та ароматної наливки ще пару десятків років тому не обходилося жодне весілля чи інше сімейне свято. Спочатку може здатися, що наливка та настоянка — ідентичні поняття, адже і в тому, й в іншому випадку процес отримання кінцевого результату називається однаково — настоюванням. Насправді напої кардинально відрізняються за смаком та властивостями. Якщо раніше свій рецепт отримання домашнього алкоголю тримали в таємниці, сьогодні це, скоріше, хобі, адже замовити наливку в магазині МАУДАУ можна будь-якої миті. В асортименті завжди є напій на основі вишні, смородини, кизилу або малини. А в чому полягає кардинальна відмінність наливок від настоянок — розповімо далі.

Що до чого

Основна відмінність цих напоїв — сировина, з якої вони робляться. У старі часи настоянки використовувалися як ліки та виготовляли їх із різних трав, сухих ягід та корінців. Наливки ж були святковим алкоголем, а для їх виробництва брали будь-які свіжі ягоди та фрукти. Запам'ятати відмінність легко:

  1. для наливок береться свіжа сировина;
  2. для настоянок — суха, у тому числі квіти та ягоди.

В останньому випадку в компонентах майбутніх «ліків» зберігається найбільша кількість корисних речовин та ефірних олій, необхідних для лікування, у тому числі й душі. Ще одна відмінність полягає в кількості алкоголю:

  1. у наливках його зазвичай трохи більше як 15–20%;
  2. у настоянках — від 40% та вище.

На смак наливки зазвичай солодкі та дещо тягучі, а настоянки — міцні та гіркі. Цукор у них використовується у мінімальній кількості для пом'якшення смаку. У солодких настоянках його кількість зрідка сягає 25 г на 100 мл, а в гірких — 3-7 г на ту ж кількість.

Технологія виготовлення

Тут відмінностей практично немає. Для виготовлення обох напоїв готується сировина: ягоди, фрукти чи сухі компоненти заливають спиртом та залишають на термін від 5 до 14 днів. За цей час усі корисні речовини з ягід та трав переходять у спирт, тож суміш можна процідити.


Наступний етап — купаж. Напівфабрикати при необхідності розбавляють водою, додають цукор, ароматизатори, різноманітні екстракти — доводять до потрібного смаку та міцності. Потім слідує процес додаткового настоювання протягом 10–40 днів. Це потрібно, щоб компоненти домашнього алкогольного шедевра «потоваришували» один з одним. Процес промислового виробництва мало чим відрізняється від домашнього, за винятком того, що на заводах використовується професійне обладнання. Порівняти смак магазинної наливки та продукту домашнього виробництва завжди цікаво. Заходьте на сайт MAUDAU — онлайн-маркету алкогольних штук. Тут представлений гарний асортимент фірмових наливок від українських компаній «Вишнева спокуса» та «Хані Баджер». Спробуйте приготувати свій варіант та знайдіть десять відмінностей!

Василий ЛисовойВасилий Лисовой
0 комментариев
Комментариев ещё нет — ваш может стать первым.